Omröntgen?

Almkullens Demi HD: C
Almkullens Demi HD: C

Vi var den 11/2 – 15 i Skövde på en mycket intressant föreläsning om ledproblem. Föreläsare var Ole Frykman, som har varit överveterinär på Regiondjursjukhuset i Strömsholm och numera är veterinär på Herrgårdskliniken.

Det var förstås även diskussioner om HD.
Höftledsdysplasi är en defekt som gör att höftledskålen inte täcker ledkulan. Ledkulan får för lite stöd och leden blir instabil. Denna instabilitet kan leda till brosk- samt benpålagringar runt ledskålens kanter och deformering av lårbenshuvudet.

HD mäts bl:a i hur slappa lederna är dvs. en led som inte är slapp där ligger kulan bra inne i höftledsskålen och på en slapp led så blir det instabilt.

En hund som har fått HD diagnosen C har en viss slapphet i lederna, den blir inte bättre för att man röntgar om! En kunnig/okunnig? person som ”drar bakbenen i röntgenläge” när plåtarna tas kan samtidigt trycka in höftledskulorna så att hunden får ett bättre resultat än den egentligen har. Det är däremot mycket svårare att få ett sämre resultat än vad hunden egentligen har, då det krävs det att man trycker ut höftledskulorna samtidigt-det är visst svårt… Men självklart skall ju hunden ligga i rätt läge, och HD avläsarna godkänner väl inte plåtarna om inte hunden ligger bra?

Vi kan bara konstatera att Demi ligger bra på plåtarna och vi väljer att tro på vad Ole Frykman säger, att är hon röntgad med C så har hon C. Omröntgen med ev. bättre resultat är bara ett sätt att lura sig själv och alla andra och i förlängningen blir ju rasen lidande.

Eftersom vi inte vill avla på C höfter så kommer vi inte att använda Demi i avel.

Detta inlägg har 5 kommentarer

  1. Peter & Johanna

    Ja Öyvind, det finns nog många åsikter om HD och HD röntgen, vi dömer ingen annan för hur man vill göra i sin avel, det finns exempel på hundar med C-höfter där avkommorna ändå får ok höfter, förmodligen skulle ett HD index visa att syskon och andra närbesläktade har bra höfter?
    Men som bekant så finns ju tyvärr inte index för våra svenska bretoner.

    Uppväxten är ju en annan stor anledning till att hundar kan få ett sämre HD, men då vi har haft Demi själva så tror inte vi att det beror på hennes uppväxt.
    En hund som har fått dåliga höfter pga. övervikt eller för mycket/lite motion el. trauma nedärver ju inte sina eventuella dåliga höfter.

    Men du har rätt i att vår konklusion är en åsikt.

  2. Öyvind Nagelhus

    Ja höfter är ett intressant och omdebatterad ämne. Jag vill inte diskutera en kollega, men jag har den bestämda åsikt att er konklusion : ” Omröntgen med ev. bättre resultat är bara ett sätt att lura sig själv och alla andra och i förlängningen blir ju rasen lidande” endast är en åsikt och inte en sanning. Den samma logiken kan användas i alla sammanhang, framförallt vad gäller jaktegenskaper. Är en hund en medelmåtta hela sitt liv – bara för att den fick en 3a? Jag skulle säga att det är en större sanning än det som ryms i citatet ovan! Med vänlig hälsning, Öyvind

  3. Mari Strömbom

    Ole Frykman är grymt duktig och vet vad han pratar om !
    Min Zammi hade C när han var liten, röntgade om när han var 3, då hade han D….så det är sällan omröntgen gör det bättre som sagt.
    Härligt att höra att ni är måna om rasen och inte avlar på höftfel!!! Stor eloge till er!!!
    Trist dock med tanke på vilken underbar hund Demi är. :-/

  4. Peter & Johanna

    Ja, det är verkligen trist. Men med den här kunskapen så är i alla fall valet lätt, om man skall röntga om eller inte. Några små-Demi blir det inte här, men Demi kommer att få fortsätta att jaga och förhoppningsvis även gå på prov!

  5. Mirjam Landholm

    Bra att ni tar upp detta! Och jätte synd att Demi har C-höfter 🙁 , för hon är verkligen rolig att se på fälten!
    Kram

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.