Vi vill ju att så många som möjligt röntgar sina hundar till ett så bra (läs rätt) resultat som möjligt, och de råd som vi kan ge är:

  • Ha valpen i lagom hull, hellre lite tunn än för fet.
  • Ta det lugnt med valpen den första tiden, inga långa promenader.
  • Låt inte valpen gå i trappor!
  • Ge valpen ett bra valpfoder.

När det sedan är dags för röntgen (oftast mellan ett och två års ålder) så har Norska studier på bretoner visat att de hundarna som är röntgade tidigt, alltså drygt ett år gamla, har bättre resultat i snitt än de som röntgar senare. De råd som vi har fått av mer insatta personer är:

  • Ha hunden i god fysisk form vid röntgen.
  • Röntga inte en tik för nära löpet eftersom skelettet blir lite urkalkat då. Gärna mitt emellan 2 löp. (Det här kan vara en skröna)
  • Röntga hos någon som är bra, så slipper du röntga om p.g.a att hunden inte låg riktigt rätt! En som är bra på att röntga bretoner är Bollnäs Veterinärklinik AB med vet. Öyvind Nagelhus.
  • Kontrollera bildens kvalité, är den skarp nog? så man ser vad som är kulan resp. skålen? Kräv att skärpa/kontrast osv. är bra! En dålig plåt ger inte hunden rättvisa!

Omröntgen?

Almkullens Demi HD: C
Almkullens Demi HD: C 1:a röntgen 1år och 7mån

Det viktigaste är ju att hunden fått rätt förutsättningar, ligger rätt och med rätt sedering och att bilden har en bra kvalité. Är allt det uppfyllt och hunden har fått C på höfterna, ja då har den nog C.
Om hunden inte fått rätt förutsättningar så JA, röntga om!

Vi var den 11/2 – 15 i Skövde på en mycket intressant föreläsning om ledproblem. Föreläsare var Ole Frykman, som har varit överveterinär på Regiondjursjukhuset i Strömsholm och numera är veterinär på Herrgårdskliniken.

Det var förstås även diskussioner om HD.
Höftledsdysplasi är en defekt som gör att höftledskålen inte täcker ledkulan. Ledkulan får för lite stöd och leden blir instabil. Denna instabilitet kan leda till brosk- samt benpålagringar runt ledskålens kanter och deformering av lårbenshuvudet.

HD mäts bl:a i hur slappa lederna är dvs. en led som inte är slapp där ligger kulan bra inne i höftledsskålen och på en slapp led så blir det instabilt.

En hund som har fått HD diagnosen C kan ha en viss slapphet i lederna, den blir inte bättre för att man röntgar om! En kunnig/okunnig? person som “drar bakbenen i röntgenläge” när plåtarna tas kan samtidigt trycka in höftledskulorna så att hunden får ett bättre resultat än den egentligen har. Det är däremot mycket svårare att få ett sämre resultat än vad hunden egentligen har, då det krävs det att man trycker ut höftledskulorna samtidigt-det är visst svårt… Men självklart skall ju hunden ligga i rätt läge! 
HD avläsarna bör väl inte heller godkänna plåtarna om inte hunden ligger bra? Ja, vad vet jag? Men jag tror att vi hundägare och de som röntgar, vi får ta vårt ansvar inte skicka in plåtar om inte ögonstenen ligger rätt!

Demi omröntgad hos Öyvind HD: C 3år och 8mån

Vi åkte upp till Bollnäs och Öyvind Nagelhus och röntgade om Demi…här till höger är den nya plåten, observera skärpan i bilden jämfört med den ovan!
Demi fick av de svenska avläsarna C igen…
HQ: 0,94
Öyvind skickade då Demis plåt till OFA=avläsning i USA för att se hur de bedömde hennes höfter, det blev GOOD A-2!
På OFA är det 3 st. som läser av varje plåt och deras genomsnitt blir resultatet.
I Sverige (FCI) är det endast en som läser av.

Demi har alltså om man översätter resultaten till FCI
  OFA Good = HD: A
      HQ 0,94 = HD: B
och förstås FCI HD: C

För att förstå vad som är skillnad/likhet mellan de olika avläsningarna så har jag försökt att få till ett jämförelsediagram för höftleder, det finns många gamla på nätet men det här är aktuellt från Juli 2017!  (om något inte stämmer så hör gärna av er!)

För att göra förvirringen total så har jag ytterligare ett exempel på hur osäkert resultatet kan vara…
Almkullens Eamon röntgad 1:a gången vid 1 års ålder med HD: C omröntgad hos Öyvind vid 2 års ålder även nu blev det HD: C plåtarna skickades till Nordiska panelen och även de tyckte att han har HD C…. Öyvind skickade bilden till OFA och där blev resultatet GOOD A-2! Och hans HQ ligger på 0,97
Eamon har alltså om man översätter resultaten till FCI
  OFA Good = HD: A
       HQ 0,97 = HD: A
och förstås FCI HD: C

Eamon 1a bilden han är 1 år gammal
Eamon omröntgad hos Öyvind. Eamon är här 2 år gammal