Fågelhundsmatchen

Fågelhunds Matchen östra Sverige.

Långtora 2013

Bretonlaget
Bretonlaget

Nu … så kan vi i klubben sträcka på oss lite till….

För några veckor sedan så ringde Mikael Sjölander och frågade om vi ville ställa upp med några av våra hundar för bretonklubben då de östra regionerna budade till fågelhundsmatch. Jag lovade att tänka på det, för det är ju många mil för oss bara för en 15 minuters släpptid och lite apportering. Elva och Aska väntade vi på att de skulle börja löpa, och med den brasklappen inslängd så sa jag att om de inte har börjat löpa så kommer vi.

Inget löp i sikte så det fick bli en tidig fredags kväll, och upp i ottan. Efter nästan 4 timmar bakom ratten så svänger vi in på gårdsplanen på Långtora hos Amir Zand för det var på hans fina marker  som tävlingen skulle äga rum.

Tre… deltagare från varje klubb och tre klubbtillhörigheter. En hund som skulle vara kvalificerad att starta i unghunds klass och två som startade i vuxenklass.  Vuxenklassarna skulle efter fältarbetet också utföra en apportruta som nästan liknar den som de engelska hundarna får göra innan de startar i ökl.

Bretonlaget i år bestod av Hillevi Eriksson med Red Garlics Wasabi UKL, Johanna Olofsson med Almkullens Aska och så jag med Pålamalmens Elva som skulle hålla stången i vuxenklassen.

Unghundarna…. fick starta och Wasabi eller Willi som Hillevi kallar honom blev lottad att gå ihop med en Irlänsk setter, och den settern kunde banne mig springa och reviera. Tyvärr så blev Wasabi hela tiden tvåa i sina slag och ganska så snart så hade settern en fågeltagning som han nästan skötte utmärkt. Resten av tiden som var kvar av släpptiden gick Wasabi upp sig men tyvärr så fann han inga fåglar.

Elva… blev lottad ihop med en Pointerhane som riktigt stod på klorna för att komma iväg, och jag tänkte nog att ”hur ska detta gå”.  Domare Lars Thulin ber oss släppa och det gör vi. Elva och Pointern drar iväg åt samma håll i våldsamfart men efter ca:50 meter så drar sig pointern ner i vind medans Elva fortsätter i sitt slag några hundra meter för att vända upp på sina normala 30 meters luckor och sedan så kunde jag slappna av för redan då, så såg jag att det är en sådan dag..

Parkamraten kom sig efter en kort stund upp på marken som var anvisad och genade lite för att komma före Elva som oförtrutet gjorde sina vändor. En liten bit fram i marken så fattar Pointern plötsligt stånd men detta var tomt. Elva skickas på igen och total ignorerar pointern som skär några allt för djupa slag i marken. Elva fotsatte sin goda reviering och ett halvt slag bakom pointern så tvärnyper hon. Fågeltagningen är av bästa märke och domaren är nöjd .

Almkullens Aska var lottad ihop med en Kleiner munsterländer och bara någon halv minut efter släppet har börjat så försvinner Aska  150 meter  bort i en dikeskant.  Kleinern rusar rakt över det stora fältet men Johanna är smart och talar med domaren och säger att Aska kanske står i diket då hon inte kom upp på stubben igen. Det bär iväg och i samma ögonblick så stramar Kleinern till 400 meter bort. Mycket riktigt så stod Aska men tyvärr så trampades fågel upp utan att Aska fick visa avancen. Aska sprang sedan på ok, men hon stördes lite av parkamratens pipa och vände så fort som denne blåste (jäkla piplydnad) så hon fick aldrig riktigt full vidd som hon vanligtvis går med.

När…. alla hundar var klara på fältet så var det dags för apporterings rutan. 4st vilt (ganska så tinade) lades ut i en gräsbacke på ca: 50 meters sidor och på 3 minuter skulle dessa bringas till föraren och domaren skulle bedöma apportsöket, greppet och säkert ännu flera listiga saker som domare gärna tittar på.

Elva gick ut som hund nr 2 i denna ruta och på de 3 minuter hon hade på sig så klarade hon inte att hitta fler än 2 fåglar… Hhmmmmm?? Hon är normalt riktigt duktig på detta så jag var lite brydd!!??

Nåja…. Aska  stod strax på tur och presterade ett kanonsök och fick i alla 4 apporterna på strax över 2 minuter… GÖTT… nu var vi nog riktigt med i matchen??

Efter…. lite käk så tog äntligen Lars Thulin till orda och förkunnade att han var glad över att få sett så många duktiga hundar över dagen.  Engelska laget var inte riktigt med på banan förkunnade han men sedan så var det jämt. Vorsteh laget 56p och Bretonlaget 56p…. alltså oavgjort???

Nä så skulle det inte bli, det skulle ju avgöras och detta gjordes med att han valde Bretonlaget som vinnare  för att Aska hade som enda hund  fått in alla sina apporter på ett kanon bra sätt. JiIIPPPPiiiii….. Där satt den… spiken alltså.

Dagens bästa ekipage. Johanna och Almkullens Aska
Dagens bästa ekipage. Johanna och Almkullens Aska

Inte nog med detta, Aska blev även korad som dagens bästa hund med 26 poäng, Elva fick hedervärda 24 poäng, men jag tror att jag kommer att få lite problem nu i veckan för hornen på henne (Johanna) har börjat växa och hon har redan påmint mig ett antal gånger i bilen på vägen hem  att hon är ”BIF”…. (bäst i familjen) men det bjuder jag så gärna på… halva Aska är ju min.. 😉

Det…  var naturligtvis många grattis från alla deltagarna men de lovade att komma igen nästa år. Detta är en riktigt trevlig tillställning och det är intressant att se övriga raser, så boka gärna i första söndagen i november nästa år…. Det är då som segern ska försvaras…

Här är en länk till en film som SVK östra har på sin hemsida. Fågelhundsmatchen 2013.

Här är en film till! av Bo Olsson

Skitjakt på er..

Peter & Elva

 

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Lena Hägerström

    Ett stort grattis till er alla på Almkullens kennel .

  2. Aina Jansson

    Starkt jobbat av er. Ni har verkligen hundar och förare av yppersta klass. Kul att ni kan representera bretonklubben och rasen så väl.
    Grattis till bästa hund. Det är väl ett bra betyg att Aska är BIF, det betyder ju att aveln är grymt lyckad!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.