Tänkvärt av Anders Landin:

Vår och valpar
Våren är den tid som väldigt många blir med hund. Antingen en valp som  komplement till den eller de hundar som redan finns i huset eller kanske sin allra första hund. Oavsett om du har haft hund tidigare eller om det är den första så tänker jag komma med ett väldigt gott råd.  Ett råd som jag i och för sig skrivit om många gånger tidigare men som inte kan upprepas för ofta. Efter alla år med väldigt många hundar och förare här på träning är jag hundra procent säker på att det är det bästa råd jag kan ge – Se till att börja träningen i tid!

När är det dags…
Jag tar det en gång till, se till att börja träningen i tid och i tid är några få dagar efter du fått hem valpen. Du får god hjälp av att läsa min bok och se mina filmer och många kommer långt med det. Men känner du att det inte går bra med träningen så se då till att få hjälp och hjälp på rätt ställe. Det är ju stående fågelhundar jag skriver om och med de raserna får du inte rätt hjälp på brukshundklubbar eller mer eller mindre nystartade hundskolor som tar emot alla raser och där instruktörerna inte har fågelhundar själva…

 Du måste helt enkelt vända dig till någon som verkligen kan stående fågelhundar, jobbat mycket med stående fågelhundar och framför allt visat resultat med stående hundar. Se till att få referenser! Bra referenser är inte bara att det var en ”trevlig träning”, bra referenser är att de som varit på träning har en hund som fungerar på jakt och prov efter träningen…

Börjar du för sent kan det vara för sent…
Visst kan man lära gamla hundar sitta men med de drifter som våra stående fågelhundar har kan det för många förare vara väldigt svårt och för många omöjligt att komma tillrätta med en hund som fått härja fritt i markerna under det första året. Har hunden väl lärt sig att det är kul att jaga efter det som flyger och springer och lärt sig att skriken från föraren inte betyder det allra minsta, ja då har man skapat problem. Tro mig jag ser en hel del av dem här hos mig… Inte nog med att det är betydligt svårare att få till hunden som fått göra fel från början – det krävs ibland ganska hårda tag och det är inte så kul.

Vår och sommar är lika med lydnad och apporteringsträning
Den lydnad du behöver på din valp lär du den lätt och snabbt under sommaren och säg inte att du inte har tid. Du går förhoppningsvis ut och rastar din valp några gånger om dagen och lägger du ned ett par tre minuter på träning av inkallning och stoppkommando under åtminstone ett par av de dagliga rastningsturerna lovar jag att du med gott samvete kan släppa din hund får fågel när det blir tillåtet på hösten och också veta att hunden stoppar när den får kommando stanna eller om du nu säger sitt. Ok – självklart måste du ha gjort rätt när du tränar men du ser ju snart om det inte går bra och som jag skrev tidigare går det inte bra så sök hjälp. Det behöver inte vara en kurs, en eller ett par privatlektioner hos någon bra tränare räcker långt.

 Rapphöns är bäst och lättast
Snart är hösten här igen och det roliga börjar. Helt klart är det då bäst och framförallt lättast att låta den första träningen på fågel bli på rapphöns. Jo, jag vet alla kan inte ha rapphöns men det går faktiskt att kosta på sig ett par träningstillfälle hos någon som har rapphöns. Inte heller är det svårt eller dyrt att hålla sig med några höns själv om man nu inte råkar bo i storstan… Varför just rapphöns? Jo, du kan se till att få situationer på nära håll med valpen/unghunden, vad jag brukar kalla kontrollerade fågelsituationer och du kan få många situationer. Valpen lär sig ganska snart hur nära den kan gå fåglarna innan de tar till vingarna, den lär sig också att hantera fåglar som löper iväg längs marken.

 Du ser också snart vad du har för valp att jobba med – en valp med väldigt starka ståndanlag eller kanske en valp med svaga ståndanlag. Du vet också snart om du har en valp som gärna vill förfölja fågel som löper eller flyger iväg eller en valp som inte har några större drifter att jaga efter vare sig det som flyger eller löper undan. Vad du har för valp är ju faktiskt helt avgörande för hur du ska agera under den fortsatta träningen på fågel.

I år som alla andra år har jag sett några i övrigt bra hundar men med mer eller mindre helt låst avance där förarna börjat träningen på fel sätt genom att  innan de har haft klart för sig hur starka ståndanlag hunden har börjat lära hundarna att stå för duvor i bur och skrika stanna så snart duvan släppts från buren. Som alltid – man måste veta vad man har för material att jobba med innan man börjar forma det.

18 Maj, 2016